Daarom is je jetlag erger wanneer je naar het oosten reist - Follow Me Around
*/
Reizen

Daarom is je jetlag erger wanneer je naar het oosten reist

Misschien heb je het zelf ooit al eens meegemaakt. Wanneer je naar het oosten reist, heb je veel meer last van een jetlag dan wanneer je naar het westen reist.

Stel nu dat je bijvoorbeeld van Brussel naar Los Angeles zou reizen, dan zal je wanneer je aankomt in LA uiteraard wel last hebben van een jetlag, maar in mindere mate dan wanneer je van Los Angeles naar Brussel reist. Maar waarom is dit zo?

1

Hypothalamus is de boosdoener

Onlangs verscheen er een onderzoek in The New York Times waaruit blijkt dat de hypothalamus de grote oorzaak van het probleem zou zijn. De hypothalamus is een deel van onze hersenen dat zaken zoals de hormonen, het zenuwstelsel en de hypofyse regelt.

2

De hypothalamus baseert zich op de hoeveelheid licht om ons lichaam te laten weten of het dag is, of nacht is. En wanneer je met een vliegtuig door de verschillende tijdszones reist, dan raak de hypothalamus hevig in de war, en is een jetlag hiervan het logische gevolg.

Reizen naar het westen is beter

Doordat ons lichaam een interne klok heeft van ongeveer 24 uur, is het eigenlijk vrij logisch dat reizen naar het westen net iets eenvoudiger gaat dan reizen naar het oosten. Wanneer je naar het westen reist, dan wordt de dag eigenlijk verlengd. Reis je naar het oosten, dan wordt je dag met een groot stuk ingekort. Hierdoor krijg je meer last van een jetlag.

3

Tips om een jetlag tegen te gaan

  • Zet al je horloges bij vertrek meteen op het tijdstip van de plaats van bestemming
  • Als je ’s avonds aankomt is het beter om niet te slapen tijdens de vlucht
  • Probeer meteen het lokale dagritme te volgen
  • Drink geen alcohol en koffie tijdens de vlucht
  • Draag comfortabele kleding en schoenen